Øl til mad

Det herlige ved at vælge øl til maden er, at der altid er flere valgmuligheder. Der eksisterer nemlig ikke endegyldige regler stadfæstet i århundred gamle traditioner. Det kan absolut anbefales at man prøver sig frem. Elementært gælder det nemlig, at hver person har sin smag.

Et fundamentalt udgangspunkt som alle kan have glæde af er, at overveje om man vil efterstræbe en smagsmæssig sammenhæng eller kontrast mellem øllet og retten.

Smagsmæssig sammenhæng
Skal man sige noget generelt om øl/mad kombinationer med smagsmæssig sammenhænge, så matcher de maltede lagerøl såsom Wiener, Märzen og Bock lyst kød som eksempelvis svinekød og kylling. Fyldigere øltyper som Doppelbock  og Stout går fint sammen med vildt, lam og oksekød, hvor de syrlige hvedeholdige øl såsom Weizenbier, Hefe-Weisse og Kristal Weizen matcher fisk. Lyse lagerølstyper såsom Pilsnertil , Helles og Pils egner sig godt til krydrede retter, hvor øllets tørstslukkende effekt er vigtig. Til flødeagtige desserter matcher de fyldige og lidt tungere ales og lagerøl, hvorimod de syrlige frugtøl matcher de lettere frugtdesserter. I nogle tilfælde er det dog også muligt at kombinere mad og øl med direkte fællestræk. F.eks. Rauchbier til fynsk rygeost, Frambozen (hindbærøl) til hindbærtærte, Chokolate stout til Brownies, Brown ales til valnøddeost, Roggen til smørebrød osv.

Smagsmæssig kontrast
At finde en øl der skaber en smagsmæssig kontrast til mad, er lidt sværere end at finde smagsmæssig sammenhæng. Hvis man ønsker at finde øl, der skaber en smagsmæssig kontrast til maden, så er det som udgangspunkt vigtigt at øllet skaber en harmonisk kontrast til hovedingrediensen i retten. Man skal derfor være forsigtig med at servere kraftige øl til delikate retter. Oplagte kontraster findes mellem det søde og det sure, det fede og alkoholen, det bitre og det søde osv.

Traditioner
En tredje måde at finde den rette øl til mad på er, at tage udgangspunkt i de lokale traditioner, dvs. at vælge øl og madkombinationer der via den kulturelle udvikling betragtes som hørende sammen. Man kan i den forbindelse tale om øltype og køkkenkombinationer eller øltype og retkombinationer.

Blandt øltype og køkkenkombinationer kan nævnes de let søde Wienerøl til det Mexicanske køkken, de lyse, let humlede lagerøl til Thai-køkkenet, tør porter eller stout til det amerikansk barbecuekøkken og humlet pilsner til det tjekkiske køkken.

Af øl og retkombinationer kan nævnes wienerøl til pizza, tør stout til østers, Kölsh til blodpølse, Bitter til Ploughman's (engelsk osteplatte bestående af Cheddar eller Stiltonost samt pickles), Gueuze til muslinger og tjekkisk pilsner til fyldige fisk.